Geen reacties

In het pechonderzoek van de Consumentenbond komt Mitsubishi, net als vorig jaar, als meest betrouwbare merk uit de bus. Hybride modellen blijken weinig storingsgevoelig.

De Consumentenbond concludeert op basis van pechstatistieken dat Mitsubishi het meest betrouwbare merk is: rijders van dit merk rapporteren het minst aantal (ernstige) pechgevallen. Ook vorig jaar werd het merk door de Consument uitgeroepen tot het meest betrouwbare automerk. 

In dit Nederlandse onderzoek scoren de Japanse merken nog altijd het hoogst. Zo wordt de top 5 aangevoerd door alleen maar Japanse merken. Ook het meest betrouwbare model, de Toyota Verso S, komt uit het land van de rijzende zon. Opmerkelijk is de sprong voorwaarts van Kia. Ook moederbedrijf Hyundai scoort goed. In de Amerikaanse betrouwbaarheidsstatistieken zijn de Koreanen de Japanners al voorbijgestreefd. 

Dat verschil kan te maken hebben met de andere onderzoeksmethoden die de Consumentenbond hanteert. De organisatie heeft een online enquête uitgevoerd onder eigenaren van een auto die maximaal 10 jaar oud is. De eigenaren konden bij de gerapporteerde problemen aangeven hoe urgent deze waren: de gevallen waarbij niet verder gereden kon worden zijn het zwaarst meegewogen, als een reparatie wachten kon telde het probleem minder zwaar mee. De bond beperkte zich tot 24 merken. 

Top 10 betrouwbare merken
Positie Merk Score
1. Mitsubishi 8,4
2. Honda 8,2
Suzuki 8,2
Toyota 8,2
5. Daihatsu 7,9
Kia 7,9
Subaru 7,9
8. Hyundai 7,5
9. Mercedes-Benz 7,3
Nissan 7,3
Renault 7,3

bron: Consumentenbond

Vanwege de lage aantallen zijn elektrische auto’s niet in het onderzoek meegenomen. Hybride modellen daarentegen wel – en deze blijken hoger te scoren dan de Consumentenbond had verwacht. Het vermoden dat de combinatie van meerdere technieken (verbrandingsmotor, elektromotor, accupakket en flink wat meet- en regeltechniek) tot veel problemen zou leiden wordt door de uitkomsten ontkracht. De bond stelt dat ‘een mogelijke verklaring is dat de meeste hybrides tot op heden van Japanse afkomst zijn’.

Tags:

Geef een reactie

Wordt niet gepubliceerd

* verplicht veld